Seven years of Luminis (Dutch)

In the October 2014 edition of Luminis' Conversing Worlds magazine, the 12,5 year anniversary edition, I wrote up my thoughts on my personal history.


Meer dan de helft van Luminis' bestaan heb ik meegemaakt: in 2007 binnengekomen bij wat toen nog Luminis iQ Products heette, en na wat omzwervingen nu als fellow aan de slag binnen Luminis Arnhem. Ik voel me daar het technisch geweten naast onze directeur, Jeroen. Het maakt mijn rol alleen maar uitdagender dat Jeroen ook een technische achtergrond heeft.

Als ik in de afgelopen jaren iets geleerd heb over Luminis, dan is het "alles kan, maar je moet het zelf doen." Er is een minimum aan structuur, maar zodra het gaat over je eigen ontwikkeling, die van je kern, en hoe je de meeste waarde kunt creeëren voor ons en onze klanten, ben je op jezelf aangewezen. Je krijgt die vrijheid, maar ook die verantwoordelijkheid. Niet iedereen kan daarmee omgaan.

Wat deze organisatie uniek maakt is de mix van focus: zowel het écht begrijpen van de wereld van de klant, als het serieus nemen van software engineering als totaaldiscipline.

In zeven jaar Luminis heb ik meegewerkt aan het binnenhalen en zien verdwijnen van grote opdrachten, heb code geschreven waarop ik trots ben en code waarvoor ik me schaam, heb prachtige en volkomen foute designs gemaakt, en heb op het laatste moment demo's gered en verpest. Wat mij het meest bijblijft is het gevoel van een bruisend team dat samen gaat voor het resultaat waar de klant écht wat aan heeft. Dáár krijg ik energie van!

Al twaalf-en-een-half jaar is Luminis in beweging. Voor mij is dat nu een verschuiving naar naar de "toegevoegde waarde." Software maken is geen "kunstje;" als dat het wel is, kan iemand anders dat zeker goedkoper dan jij. De reden dat je als developer in dit rijke deel van de wereld mag werken, is omdat je de klik kunt maken: gebruik die rechter hersenhelft!